Overslaan en naar de inhoud gaan

Loenen aan de Vecht

Cronenburgh fase IV

De afronding van Cronenburgh

Fase IV vormt de voltooiing van Cronenburgh maar dat niet alleen, het wordt ook de noordwestelijk afronding van het dorp Loenen aan de Vecht. Het gebied aan de overkant van de weg zal een passende ecologische invulling gaat krijgen en gaat plaats bieden aan de moestuinen van ‘Eigen Teelt’ en Loenen een blijvend groene contour biedt. Wat de Vecht is voor het oude dorp, is de curve van de Randweg voor Cronenburgh: een infrastructureel element als landschappelijke begrenzing.

Dorp

In het te ontwikkelen deel dat aansluit op Cronenburgh fase III wordt de dorpse sfeer voortgezet in de vorm van aaneengesloten bebouwing aan de woonstraten. Blokken worden aan alle zijden bebouwd of de bebouwing grenst met de achtertuinen aan een waterpartij. Een bijzonder deel is de zuidwestelijke hoek, waar via een hoekverdraaiing de ronding van de Randweg wordt gevolgd. Hier is als bijzonder element een bouwvolume ten behoeve van appartementen geprojecteerd.

Klooster

In het deel langs de begraafplaats komt een bijzonder element dat de koppeling vormt tussen de sfeergebieden Dorp en Boerenlint. Hier wordt ontworpen conform de typologie van een klooster dat wordt gekenmerkt door compacte bebouwing rond een hof en de ligging naast de begraafplaats. Kloosters komen van oudsher veel voor in de provincie Utrecht, zoals de voormalige buitenplaats Beek en Hoff in Loenen aan de Vecht, dat vanaf 1937 tot 1992 als klooster fungeerde voor gepensioneerde zusters onder de naam Mater Dei. Een ander voorbeeld is het betrekkelijk recente klooster Doornburgh bij Maarssen, gebouwd in de stijl van de Bossche School.

Boerenlint

Ten noorden van de Rijksstraatweg loopt het landschap via enkele boerderijen over in een meer uitgestrekte agrarische omgeving en landerijen. Aan de overzijde van deze boerderijen biedt het sfeergebied Boerenlint een overgang door middel van boerderijachtige bouwvolumes op ruime erven, omringd door opgaande beplanting. Nabij de rotonde is eveneens een boomgaard voorzien die openbaar toegankelijk zal zijn. De open bebouwingsstructuur wordt doorgezet tot aan de aansluiting met de Randweg, zodat de entree van Loenen vanaf de noordzijde zijn huidige sfeer kan behouden.

Drie sfeergebieden

Dankzij haar langgerekte vorm grenst fase IV aan verschillende delen van het huidige dorp Loenen. Zo ontstaan van west naar oost meerdere aanleidingen voor een gevarieerd woongebied. Het sfeergebied Dorp sluit aan op fase 3 en wordt ook een dorps woongebied maar krijgt meer groen in haar straten en een brede waterpartij. Ook richt de bebouwing zich meer op de Randweg. Het sfeergebied Klooster ligt tegenover de begraafplaats en verwijst naar andere kloosters in de buurt zoals in Maarssen. Het wordt een herkenbaar en samenhangend ensemble dat zich naar het zuiden opent en uitkijkt op deze bijzondere groene plek in het dorp. Het sfeergebied Boerenlint haakt subtiel aan op de bestaande agrarische bebouwing langs de Rijksstraatweg. Zo vormt het een zachte overgang naar het landelijke buitengebied.